The innovative cold plasma technology presents a groundbreaking method for altering the flavor and aroma profiles of diverse food items. By intensifying or reducing specific aroma descriptors, it can significantly improve the sensory appeal or even craft completely new olfactory experiences. The degree to which these modifications can be achieved depends on the composition of the food and the specific chemical compounds that constitute the food’s distinctive scent.
Our team has discovered a number of chemical reactions that mimic natural processes, which can enhance flavor and aroma, or employ cold plasma as a quality control method to standardize flavors in food products.
Cold plasma can mitigate various off-flavors in food products, enhancing overall acceptance and increasing their commercial value.
A inovadora tecnologia de plasma frio apresenta um método inovador para alterar os perfis de sabor e aroma de diversos alimentos. Ao intensificar ou atenuar alguns descritores de aroma, a tecnologia pode melhorar significativamente o apelo sensorial ou até mesmo criar experiências olfativas completamente novas. O grau em que essas modificações podem ser alcançadas depende da composição do alimento e dos compostos químicos específicos que constituem o aroma e sabor característico do alimento.
Nossa equipe descobriu uma série de reações químicas que imitam processos naturais, que podem melhorar o sabor e o aroma, ou empregar plasma frio como método de controle de qualidade para padronizar sabores em produtos alimentícios.
O plasma frio pode mitigar vários sabores estranhos em produtos alimentícios (off-flavors), aumentando a aceitação geral e aumentando seu valor comercial.
Descriptors that can be Modulated /
Descritivos que podem ser Modulados
Our studies have demonstrated that Aldehydic, Balsamic, Bready, Camphoreous, Citrus, Chocolate, Cocoa, Coffee, Fishy, Floral, Fruity, Fusel, Green, Herbal, Meaty, Nutty, Pine, Terpenic, Roasted, Spicy, and Woody descriptors can be modulated. Each one is within some limits, which can be increased with further development of this technology.
Nossos estudos mostrarm que os descritivos Aldeidico, Amadeirado, Balsâmico, Cacau, Café, Canforáceo, Carne, Cítrico, Chocolate, Floral, Frutado, Grelhado, Herbal, Nozes, Pão, Peixe, Picante, Pinho, Terpênico e Verde podem ser modulados. Cada um em certos limites, que poderão ser aumentados com o maior desenvolvimento desta tecnologia.
Degree of Change / Grau de Modificação
Products Tested / Produtos Testados
The technology was successfully tested on orange juice, camu-camu juice, cashew apple juice, pineapple juice, and coffee (powder and ready-to-drink).
A tecnologia já foi aplicada em suco de laranja, suco de camu-camu, suco de cajú, suco de abacaxi, café (em pó e pronto para beber).
Technology Readiness Level /
Nível de Desenvolvimento da Tecnologia
Partnership / Colaborações
Our lab is available for scientific and industrial collaborations.
Nosso laboratório está disponível para colaborações acadêmica e com a indústria.