Ultrasound involves the application of mechanical waves with frequencies beyond the threshold of human hearing (typically above 16 kHz). Depending on the frequency and intensity, we have two main categories: Low-Frequency, High-Power Ultrasound which ranges between 20 and 100 kHz and is used to induce changes in materials or processes; and High-Frequency, Low-Power Ultrasound which is a gentler version of ultrasound (above 100 kHz) that is mainly used for noninvasive analyses and quality control.
Our team has been engaged in ultrasound technology research for many years, focusing mainly on developing processes for the chemical and food industry. Our laboratories are equipped with various ultrasonic systems, which are versatile enough to be tailored for multiple applications.
O ultrassom envolve a aplicação de ondas mecânicas com frequências além do limiar da audição humana (normalmente acima de 16 kHz). Dependendo da frequência e intensidade, temos duas categorias principais: Ultrassom de baixa frequência e alta potência, que varia entre 20 e 100 kHz e é usado para induzir mudanças em materiais ou processos; e Ultrassom de alta frequência e baixa potência, que é uma versão mais suave do ultrassom (acima de 100 kHz) que é principalmente usada em análises não invasivas e controle de qualidade.
Nossa equipe está envolvida na pesquisa de tecnologia de ultrassom há muitos anos, concentrando-se principalmente no desenvolvimento de processos para a indústria química e alimentícia. Nossos laboratórios são equipados com vários sistemas ultrassônicos, que são versáteis o suficiente para serem adaptados a várias aplicações.
Current Research / Pesquisas Atuais
Biodiesel Production
Drying Pre-treatments
Epoxidation Reactions
Extraction of Bioactive Compounds
Pesticide Removal
Sugar Reduction in Minimal Processed and Dried Fruits
Tannin Reduction in Beverages
Extração de Compostos Bioativos
Pré-tratamentos para Secagem
Produção de Biodiesel
Reações de Epoxidação
Redução de Açúcares em Frutas Secas e Minimamente Processadas
Redução de Taninos em Bebidas
Remoção de Pesticidas
Partnership / Colaborações
Our lab is available for scientific and industrial collaborations.
Nosso laboratório está disponível para colaborações acadêmica e com a indústria.